Obama in Polen: ‘VS zal bondgenoten in Oost-Europa altijd verdedigen’

De Verenigde Staten zullen de NAVO-bondgenoten in Oost-Europa altijd verdedigen. Dat belooft de Amerikaanse president Obama in een toespraak die hij later vandaag in de Poolse hoofdstad Warschau zal houden. NAVO-bondgenoten die voor 1989 onderdeel waren van het communistische oostblok, maken zich grote zorgen over het optreden van Rusland in Oekraïne. Obama beloofde de voormalige Oostbloklanden die nu lid van de NAVO zijn ‘nooit alleen te zullen staan’. Eerder vandaag zei Obama dat de vrije wereld ‘sterk verenigd is tegen ‘de duistere tactieken’ die Rusland inzet in Oekraïne’.

De president komt woensdag naar Brussel voor de G7-top en vrijdag 6 juni is hij aanwezig bij de herdenking van D-Day in Normandië. Daar worden veel staatshoofd en regeringsleiders verwacht, onder wie onze koning en koningin. Polen viert vandaag 25 jaar democratie. Op 4 juni 1989 werden de erste vrije democratische verkiezingen gehouden: het begin van de Russische aftocht uit heel Oost-Europa. Maanden daarna, op 9 november 1989, viel de Berlijnse Muur. In 1991 werd het Warschau Pact opgeheven. In 1999 werden Polen, Tsjechië en Hongarije lid van de NAVO, on 2004 Bulgarije, Roemenië, Estland, Letland, Litouwen. Slowakije en Slovenië. In 2009 kwamen Albanië en Kroatië erbij.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>