President Oekraïne afgezet – oud-premier Timosjenko vrijgelaten

Het Oekraïense parlement heeft president Viktor Janoekovitsj zaterdagochtend afgezet. Van de 450 leden stemden er 328 voor het afzetten. Op 25 mei zijn er presidentsverkiezingen, bepaalde het parlement. De president weigert op te stappen, noemt de wetten die het parlement vandaag aannam ‘illegaal’ en spreekt van een ‘staatsgreep’. Tot voor kort kon hij rekenen op een meerderheid, maar deze week zijn veel parlementariërs naar de oppositie overgelopen.

Vanochtend bleek dat de president naar de oostelijke stad Charkov was vertrokken. Het oosten van het land is pro-Russisch en schaart zich achter de president, de rest van het land kijkt richting Europa. De oud-premier Joelia Timosjenko, de grootste tegenstander van Janoekovitsj. is vrijgelaten. Volgens getuigen heeft ze in een rolstoel de gevangenis verlaten. Kort daarna zei ze dat ze zich kandidaat zal stellen voor de presidentsverkiezingen. In 2011 werd Timosjenko veroordeeld voor machtsmisbruik en valsheid in geschrifte en moest ze zeven jaar de gevangenis in.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>