Turkije overlegt met NAVO over vliegtuigaffaire Syrië

De Turkse militaire straaljager die het Syrische leger deze week naar beneden heeft gehaald, vloog in het internationale luchtruim. Turkije gaat met de NAVO overleggen wat er moet gebeuren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat het toestel per ongeluk even het Syrische luchtruim was binnengevlogen, maar alweer minuten in het internationale luchtruim boven zee was toen het werd geraakt.

Van een missie tegen Syrië was volgens de minister  geen sprake: het vliegtuig was ongewapend en voerde een oefening uit om radarsystemen van Turkije te controleren. Turkije gaat komende disdag met de NAVO overleggen. In artikel 4 van het NAVO-verdrag staat dat lidstaten overleggen wanneer volgens één van hen het eigen grondgebied, de onafhankelijkheid of de veiligheid wordt bedreigd. Een woordvoerder van het Syrische leger houdt vol dat de straaljager laag en snel langs de kust vloog, binnen de grenzen van Syrisch gebied. Met deze gebeurtenis laaien de spanningen tussen beide landen verder op. Turkije is kritisch over het optreden van de Syrische president Assad tijdens protestacties tegen zijn regime. Daarbij vielen tot nu toe meer dan tienduizend doden. Hele volksstammen zijn inmiddels naar Turkije gevlucht. Syrië beweert dat Turkije als gastland functioneert tussen verschillende Syrische oppositiegroepen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>