Diplomatieke rel tussen Frankrijk en Turkije

Tussen Frankrijk en Turkije is een diplomatieke rel ontbrand. Turkije heeft alle officiële banden met Frankrijk verbroken en zijn ambassadeur naar Ankara teruggehaald. Reden is het wetsvoorstel dat het Franse parlement vandaag aannam, dat het ontkennen van genocide op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915 strafbaar stelt. Volgens de Turkse premier Erdogan is ‘onherstelbare schade’ toegebracht in de relatie tussen beide NAVO-landen. Franse militaire vliegtuigen mogen niet meer op Turks grondgebied landen en Franse schepen niet meer aanmeren in Turkse havens.

 

Erdogan vindt dat het aangenomen wetsvoorstel ‘gebaseerd is op racisme, discriminatie en vreemdelingenhaat’. Hij denkt dat de Franse president Sarkozy met de nieuwe wet aast op de stemmen van de 400.000 Armeniërs die in Frankrijk wonen. In Parijs gingen duizenden turken de straat op om te protesteren. De Franse assemblee ging akkoord met de wet die iemand die genocide ontkent een jaar cel en een boete van 45.000 euro kan opleggen. De wet moet eerst ook nog worden goedgekeurd door de senaat. Turkije en Armenië hadden eerder al een akkoord gesloten om een onderzoek in te stellen naar de massamoord in 1915. Volgens de Armeniërs zijn de voorlopers van de Turken, de Ottomanen, verantwoordelijk voor de massamoord van naar schatting 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>