Tunesië stevent af op rechtsislamitisch bewind

Afgelopen weekend beleefde Tunesië de eerste vrije verkiezingen ooit. De opkomst was met 90 procent hoog en internationale waarnemers signaleerden geen zaken die niet door de beugel kunnen. De officiële uitslag is nog niet bekend, maar zeker is dat het Noord-Afrikaanse land afstevent op een rechtsreligieuze regering. De islamitische Ennahda partij is zeker van zijn zaak: werd de partij onder de dictatuur streng verbonden, nu krijgt het circa 40 procent van de stemmen. De partij wil een coalitie met andere partijen vormen. Het zou niet de bedoeling zijn om Tunesië te veranderen in een streng islamitische staat, maar seculiere Tunesiërs zijn daar niet zo zeker van.

Tunesiërs die minder streng in de leer leven, zijn bang dat bestaande vrouwenrechten worden beperkt en andere religies in hun vrijheid worden beknot. Ennahda (wat wederopstanding of hergeboorte betekent) heeft een gewelddadig verleden en was in de jaren ’90 verantwoordelijk voor een reeks bomaanslagen en gooien van zuur in het gezicht van ongesluierde vrouwen. De partij zegt ‘dat hoofdstuk te hebben afgesloten’ en noemt zich een ‘op de islam gebaseerde, civiele partij’. Ennahda stelt zichzelf voor als een Tunesische versie van de Turkse AK-partij van premier Erdogan: ook een gematigd islamitische partij.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>