Staatsschuld VS bereikt plafond

De staatsschuld van de Verenigde Staten heeft het wettelijk maximum bereikt. Met de uitgave van staatsobligaties ter waarde van 72 miljard dollar heef tde overheid het plafond van 14,29 biljoen dollar (ruim 10 biljoen euro) bereikt. De nieuwe lening zal niet genoeg zijn: om aan directe verplichtingen te kunnen voldoen, worden de federale pensioenpotten aangesproken.

 

President Obama deed eerder al een oproep aan het Congres om het plafond van 14,29 biljoen dollar te verhogen. Nu doet de minister van Financiën, Thimothy Geithner, dat ook: als het Congres de staatsschuld niet verhoogt, dreigt het land failliet te gaan. Ze denken dat het land in een zware recessie terecht dreigt te komen als investeerders hun vertrouwen in de kredietwaardigheid van de VS verliezen. Het ministerie schat dat de limiet in ieder geval zo moet worden verhoogd dat er tot eind 2012 voor zo’n 2 biljoen dollar kan worden geleend.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>