VS: geweld bij extreemrechte mars in Charlottesville

In Charlottesville in de Amerikaanse staat Virginia is zaterdag geweld uitgebroken tijdens een mars van extreemrechts. Honderden voor- en tegenstanders gingen met elkaar op de vuist. Een auto reed op de demonstranten in, reed een vrouw dood en verwondde tientallen mensen. De 20-jarige automobilist zit vast op verdenking van onder meer moord.

Aanleiding voor de mars was de oproep van een rechtse blogger om een ‘pro-white’ rally te houden als protest tegen het besluit van Charlottesville om het standbeeld weg te halen van Robert E. Lee, een generaal voor het Zuiden in de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865). Het zuiden vocht toen tegen de afschaffing van de slavernij. Sommige extreemrechtse demonstranten droegen militia-uniformen en geweren en er werden leuzen geroepen tegen onder meer joden, homo’s en immigranten.

Later op de dag crashte een helikopter in de buurt van de stad; daarbij kwamen twee inzittenden om het leven, volgens Amerikaanse media politieagenten. De staat heeft de noodtoestand uitgeroepen en in de nacht van zaterdag op zondag een avondklok ingesteld, waarmee voor iedereen straatverbod geldt. President Trump veroordeelde het geweld: hij sprak van ‘geweld van vele kanten, dat al sinds lange tijd bestaat’. Criticasters verwijten hem dat hij de oorzaak van het geweld – extreemrecht – niet bij naam noemde.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>