Caribische schoonmaakestafette ruimt zwerfvuil langs stranden in het hele koninkrijk op

@Erik Feenstra

Ballonnen, rietjes, oude visnetten, olie, paraffine en zelfs stukken van tuinmeubilair: slechts een greep uit het zwerfafval dat zondag door Save Our Sharks en enthousiaste vrijwilligers op het strand tussen Castricum en Wijk aan Zee is opgeruimd. De schoonmaakactie was onderdeel van de Boskalis Beach Cleanup van Stichting de Noordzee. De etappe van zondag was onderdeel van een Caribische estafette. Enthousiaste collega’s en vrijwilligers op de Caribische eilanden hebben de stranden langs Sint Maarten, Curaçao en Aruba opgeruimd. Eerder in het weekend hadden natuurorganisaties op Bonaire, Saba en Sint Eustatius hun stranden opgeruimd in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (bron: persbericht).

Het was de eerste keer dat in heel het koninkrijk tegelijkertijd een dergelijke opruimestafette wordt gehouden. In totaal werd alleen op het stuk tussen Castricum en Wijk aan Zee al ruim 800 kilo afval opgeruimd. Wereldwijd raken kusten overspoeld met plastic afval. Veel zeedieren raken verstikt in plastic tasjes en verpakkingen of zien de stukken plastic aan voor voedsel, wat vaak dodelijke gevolgen heeft. Niet voor niets besloot Save Our Sharks dan ook om zich aan te sluiten bij de Boskalis Beach Cleanup Tour, een initiatief van Stichting de Noordzee waarbij de hele zomer de stranden langs de Nederlandse kust worden opgeruimd.

Save Our Sharks

Haaien zijn een onmisbare schakel in het ecosysteem in de oceanen. De sterke afname van haaien kan onvoorziene gevolgen hebben voor al het leven in de oceanen, en daarmee ook op het land. Bovendien spelen ze een belangrijke rol als toeristische trekpleister voor duikers. De Dutch Caribbean Nature Alliance zocht de samenwerking op met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV). Samen startten zij de campagne Save Our Sharks met als doel betere wetgeving en handhaving voor haaienbescherming op de eilanden, vergroten van de kennis over haaien door wetenschappelijk onderzoek en vergroten van kennis over haaien bij de bevolking. Cabaretier Jörgen Raymann is ambassadeur van Save Our Sharks. Financiering voor het Save Our Sharks project is als Bijzonder Project toegekend door de Nationale Postcode Loterij tijdens het Goed Geld Gala van februari 2015.

Over de Boskalis Beach Clean Up Tour

Stichting De Noordzee pleit voor goed afvalmanagement op zee en in de havens en het voorkomen van zwerfafval door toerisme. Samen met het bedrijfsleven, consumenten, maatschappelijke organisaties en de overheid werkt zij aan een schone en afvalvrije Noordzee. Samen met de vele deelnemers en sponsoren steken we de handen uit de mouwen om de Noordzeekust schoon te maken. Want afval hoort niet in zee. Voor Boskalis is het schoonhouden van haar natuurlijke werkgebied, de zee en stranden, een vanzelfsprekende maatschappelijke verantwoordelijkheid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>