Taiwan: archeologen vinden acht VOC-scheepswrakken

Taiwanese archeologen hebben acht VOC-scheepswrakken gevonden. Waarschijnlijk gingen de schepen verloren tijdens het beleg van Fort Zeelandia in de 17e eeuw, dat in februari 1662 het eind betekende van de Nederlandse overheersing van het eiland. De scheepswrakken werden gevonden in het Taijiang National Park bij de stad Tainan, vlakbij de ruïnes van Fort Zeelandia.

Nederland maakte vanaf 1624 bijna vier decennia de dienst uit op Formosa, zoals Taiwan toen werd genoemd. Het vormde een belangrijke schakel in de VOC-handel met China en Japan. Zo werd met hertenvellen van Formosa Japans zilver gekocht. In 1661 besloot China de Nederlanders uit haar ‘achtertuin’ te verdrijven en bezette Formosa. Fort Zeelandia hield negen maanden stand, tot de Nederlandse bevelhebber Frederik Coyett zich overgaf. Daarvoor kreeg hij in zijn vaderland de doodstraf, maar dat werd later omgezet in verbanning. Na 12 jaar mocht hij terugkeren naar Amsterdam.

De ontdekkers waarschuwen dat er snel een plan nodig is, omdat er in de regio veel gebrouwd wordt. Archeologische vondsten moeten daarbij worden gemeld, maar daar wordt vaak de hand mee gelicht. In Paramaribo staat ook een Fort Zeelandia, het oudste gebouw van de Surinaamse hoofdstad.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Taiwan: archeologen vinden acht VOC-scheepswrakken

 1. Joyce Bergvelt

  Vorig jaar oktober is mijn historische roman ‘Formosa, voorgoed verloren’ verschenen, nauw gebaseerd op het waargebeurde verhaal. Nieuwe druk verschijnt rond 25/10, Uitgeverij Conserve.

    /   Reply  / 
  1. Jacques Moerman

   Joyce,

   Dit jaar verscheen het Historisch Jaarboek Schipluiden 2015 met o.a. een groot artikel over ds. Hambrouck (zijn periode in Schipluiden en Formosa), gebaseerd op archiefbronnen.

   Jacques Moerman, auteur en vz. Hist. Ver. Oud-Schipluiden

     /   Reply  / 
   1. Joyce Bergvelt

    Beste Jacques, ik hoorde erover van iemand die ook zeer betrokken is met het onderwerp. ik weet dat hij kennis met je heeft gemaakt in augustus. Kleine wereld! Erg leuk.Groeten, Joyce Bergvelt

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>