Asteroïde passeert aarde op 42.000 kilometer van de Zuidpool

Vanmorgen is op zo’n 42.000 kilometer van de Zuidpool een ruimterots langs de aarde gescheerd, ter grootte van een vrachtwagen: Asteroïde 2012 TC4. Het stuk steen vloog op ongeveer dezelfde afstand langs de aarde als communicatisatellieten in hun baan om de aarde.

Het Internationale Asteroïde Waarschuwingsnetwerk (IAWN) kon aan de slag: een wereldwijde samenwerking van universiteiten, observatoria en laboratoria. De ruimterots leverde veel gegevens op: over het object zelf, maar ook over hoe de onderlinge communicatie binnen het netwerk verloopt. Dat kan cruciaal zijn als een asteroïde op ramkoers met de aarde ligt: dan moet er snel worden gehandeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>