Zware orkaan Maria trekt over Puerto Rico

@Erik Feenstra

De zware orkaan Maria, op dit moment met windstoten tot 340 km/uur, is Saba en Sint Eustatius op ruime afstand gepasseerd en verplaatst zich nu met een snelheid van 16 km/u naar Puerto Rico. Dit Caribische eiland gaat zwaar getroffen worden, aldus Weerplaza en het National Hurricane Center. Halverwege de middag (Nederlandse tijd) bereikt het oog van de orkaan het eiland waarna de orkaan recht over het eiland trekt (bron: persbericht).

De orkaan komt aan land met een gemiddelde windkracht van 270 km/uur en windstoten tot 325 km/uur. Puerto Rico krijgt daardoor te maken met een extreem zware orkaan, een categorie 5 orkaan. Niet alleen de wind veroorzaakt grote schade. De golven kunnen 10 tot 12 meter hoog worden en er wordt 200 tot 300 mm regen verwacht. Puerto Rico heeft nog nooit zo’n zware orkaan moeten verwerken. De laatste keer dat een zware orkaan over het eiland trok was in 1932, die orkaan was categorie 4. Na Irma is Maria opnieuw een ongelofelijk zware orkaan in dit deel van wereld.

Volg hier de radarbeelden: https://radar.weather.gov/ridge/radar.php?rid=JUA&product=N0R&overlay=11101111&loop=yes

Saba en Sint Eustatius hebben inmiddels het ergste gehad. Het oog van de orkaan trok op zo’n 150 km afstand ten zuiden van de eilanden langs, ver genoeg om de ergste wind mis te lopen. Op Sint Eustatius heeft over het algemeen windkracht 6 tot 8 gehad, een krachtige tot stormachtige wind, maar af en toe waren er forse uitschieters. De zwaarste windstoten kwamen iets boven de 100 km/uur uit. Op Saba is het weerstation gestopt met het doorgeven van metingen.

Op dit moment passeert het oog van de orkaan de Amerikaanse Maagdeneilanden. Met name Saint Croix heeft het zwaar te verduren. Na de passage van Puerto Rico schampt de orkaan de oostkust van Santa Domingo en de Turks en Caicos eilanden. Daarna trekt Maria de wijde oceaan op en neemt ze langzaam in kracht af, al is de verwachting dat ze over vijf dagen nog steeds wel orkaankracht heeft. Bewoond gebied wordt voorlopig niet meer bedreigt.

Nieuwe updates verschijnen later vandaag op: https://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>