Orkaan Jose passeert Sint-Maarten: noodtoestand afgekondigd

Op Sint-Maarten is de noodtoestand uitgeroepen. Na Irma zal de volgende orkaan Jose het eiland rond middernacht passeren. Jose is van categorie 4 en raast nu op een paar honderd kilometer ten oosten van Sint-Maarten. Verwacht wordt dat het oog van de orkaan ten noorden van het eiland langstrekt. De impact zal minder ernstig zijn, al kan er wel veel regen vallen.

Zie ook: nationale actie voor Sint-Maarten

Sint-Maarten ziet er na Irma uit als een oorlogsgebied en gewapende plunderaars maakten de straten onveilig. Vanaf Curaçao zijn tachtig extra mariniers op het eiland aangekomen, nog voor Jose aan land komt. Ze zullen hun honderd collega’s die al voor de orkaan op Sint-Maarten waren helpen bij het bewaken van de openbare orde en het opruimen van de ravage. Daarnaast zijn er 90 extra politiemensen aangekomen.

Vanwege Jose vliegt het Hercules-toestel dat militairen naar het eiland heeft vervoerd terug naar Curaçao, met een tussenstop op Arba om daar 28 nierdialysepatiënten af te zetten. Aan boord zitten ook tientallen Nederlanders aan boord. Vanaf Schiphol is vanmorgen een hulpkonvooi vertrokken, dat 60 ton hulpgoederen via Curaçao naar Sint-Maarten zal brengen.

Ook de inwoners van Saba maken zich op voor de komst van Jose. Uit voorzorg worden de laaggelegen dorpen geëvacueerd, uit angst5 voor modderstromen en aardverschuivingen. He tRode Kruis stuurt ook hulpgoederen naar Saba, omdat daar nog maar voor één dag schoon drinkwater en een paar dagen voedsel is, aldus het Rode Kruis.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>