Vissers en natuurbeschermingsorganisaties bundelen krachten om bijvangst van haaien te verminderen

Gisteren, tijdens Dutch Caribbean Shark Week, is op Saba in samenwerking met vissers een start gemaakt aan een bijzonder project om de bijvangst van haaien in de lokale kreeftenvisserij te verminderen. Dit project wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en is onderdeel van de implementatie van het Yarari reservaat voor haaien en zeezoogdieren dat in 2015 in de wateren van de Nederlands Caribische eilanden Saba en Bonaire werd ingesteld (bron: persbericht).

“Dit is goed nieuws voor haaien, maar ook voor vissers” zegt Irene Kingma van de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging en coördinator van dit project. “Jaarlijks worden in dit gebied tot 900 verpleegstershaaien bijgevangen in de fuiken en vaak overleven ze dit niet. Voor de vissers is dat bovendien een last omdat de haaien de fuiken kapot maken en de kreeften erin doden. De uitdaging ligt er nu om een ontwerp te zoeken dat de haaien tegenhoudt maar de kreeften doorlaat.”

In het project werken een aantal Sabaanse vissers samen met de Saba Conservation Foundation (SCF) die verantwoordelijk is voor al het natuurbeheer op het eiland. “Dit is een belangrijke mijlpaal in de bescherming van haaien rond ons eiland. Sinds drie jaar werken wij met andere natuurparken in het Caribisch Gebied samen in het project Save our Sharks. Binnen dat project werken we allerlei niveaus aan haaienbescherming. We hebben al veel bereikt met bewustwording en onderzoek en we zijn heel blij dat we nu ook van start gaan met maatregelen die de visserij kan helpen bij te dragen. We vinden het geweldig dat we daarbij ook steun en medewerking uit de visserijbranche zelf krijgen. Dat deze aankondiging gedaan kan worden tijdens Dutch Caribbean Shark Week, een jaarlijkse week binnen het Save our Sharks project waarbij sowieso alles in het teken staat van bescherming van haaien, is bovendien extra bijzonder” aldus Kai Wulf, directeur van de SCF.

Tijdens een pilotproject zal aan een aantal vissers gevraagd worden om naast hun reguliere ‘arrow head traps’ fuiken met een aangepaste ingang te gebruiken. Van zowel de reguliere fuiken als de nieuwe fuiken wordt bijgehouden hoe groot de bijvangst van haaien is en tevens wat de opbrengst van de doelsoort (kreeft) is zodat na afloop van het project bepaald kan worden of de nieuwe fuiken een goede optie bieden om bijvangsten te verminderen. Visser Bradley Johnson, zelf werkzaam op Saba: “Het is geweldig nieuws dat de Nederlandse overheid naar de vissers geluisterd heeft en dat we nu samen op zoek kunnen gaan naar een manier om het bijvangstprobleem op te lossen.” 

Save Our Sharks

Haaien zijn een onmisbare schakel in het ecosysteem in de oceanen. De sterke afname van haaien die momenteel wereldwijd plaatsvindt, kan onvoorziene gevolgen hebben voor al het leven in de oceanen, en daarmee ook op het land. Bovendien spelen ze op veel plekken een belangrijke rol als toeristische trekpleister voor duikers die speciaal naar hen op zoek zijn. Het is dus zowel van ecologisch als economisch belang dat haaien worden beschermd. De Dutch Caribbean Nature Alliance voelde de noodzaak om snel actie te ondernemen en zocht de samenwerking op met de Nederlandse Elasmobranchen Vereniging (NEV). Samen startten zij de campagne Save Our Sharks met als doel betere wetgeving en handhaving voor haaienbescherming op de eilanden, het vergroten van de kennis over haaien door wetenschappelijk onderzoek en het vergroten van kennis over haaien bij de bevolking op de eilanden en in Nederland. Eén van de activiteiten van Save our Sharks is Dutch Caribbean Shark Week. Tijdens deze week worden op zowel Saba, als op de eilanden Sint Eustatius, Sint Maarten Aruba, Bonaire, Curacao en in Nederland zelf, verschillende activiteiten georganiseerd waarmee aandacht wordt gevraagd voor de bescherming van haaien. De in Nederland, Suriname en de Antillen populaire cabaretier Jörgen Raymann is ambassadeur van Save Our Sharks. Hij reist gedurende Dutch Caribbean Shark Week alle deelnemende eilanden af om de activiteiten daar bij te wonen

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>