Leven zou mogelijk kunnen zijn op Saturnusmaan Enceladus

Heetwaterbronnen op de Saturnusmaan Enceladus doen wetenschappers opveren: daardoor zou aan zo’n beetje alle noodzakelijke voorwaarden zijn voldaan om leven op de slecht 500 kilometer grote maan mogelijk te maken. De Amerikaanse planeetverkenner Cassini ontdekte in 2004 geiserachtige fonteinen en op 28 oktober 2015 vloog Cassini met hoge snelheid dwars door die fonteinen, slechts 50 kilometer boven het oppervlak.

Uit metingen blijkt dat er waterstofmoleculen in de fonteinen voorkomen. Die kunnen ontstaan door reacties van heet water met mineralen in de bodem. Leven op aarde is zo goed als zeker ontstaan rond dergelijke onderzeese heetwaterbronnen, zonder dat er zonlicht aan te pas hoeft te komen. Of er buitenaards leven bestaat, is iets dat astronomen en biologen al eeuwenlang bezighoudt. Bij ver verwijderde sterren zijn planeten ontdekt die op onze aarde lijken en op Mars zouden ooit wellicht bacteriën kunnen hebben geleefd.

Maar nu lijken binnen ons eigen zonnestelsel omstandigheden voor te komen waardoor er leven mogelijk zou kunnen zijn. Het oppervlak van Enceladus is stijf bevroren, maar onder die ijslaag ligt een kilometer diepe oceaan, warm gehouden door getijdenkrachten van Saturnus. NASA lanceert in 2022 de onbemande Europa Clipper, die misschien een zachte landing op Enceladus gaat maken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>