Japans experiment om ruimtepuin op te vangen mislukt

In december lanceerde Japan de Kounotori (‘ooievaar’), een onbemand ruimteschip, dat ruimteafval moet ‘opvangen’. Een 700 meter lange kabel moest voldoende energie genereren om ruimtepuin van richting te laten veranderen, zodat het in de atmosfeer van de aarde kon verbranden. Helaas: het experiment is mislukt.

De Kounotori leverde goederen af aan internationaal ruimtestation ISS en begon vorige week aan haar terugreis naar de aarde en de schoonmaakmissie. Het lijkt erop dat de draag niet uitgerold kon worden; de oorzaak is nog niet bekend.  Het experiment is een internationaal initiatief om de ruimte schoner te maken. Er zweven ruim honderd miljoen stukjes ruimteafval rond, die gevaar kunnen opleveren voor astronauten en satellieten. Het ruimtepuin bestaat hoofdzakelijk uit raketdelen, gereedschappen en apparatuur van oude satellieten. Veel van die objecten vliegen rond met een snelheid van 28.000 kilometer per uur.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>