Japan lanceert ruimteschip dat ruimtepuin moet ‘opvangen’

Japan heeft vrijdag een onbemand ruimteschip gelanceerd, dat ruimteafval moet ‘opvangen’. Een 700 meter lange ketting moet voldoende energie genereren om ruimtepuin van richting te laten veranderen, zodat het in de atmosfeer van de aarde kan verbranden. Het experiment is een internationaal initiatief om de ruimte schoner te maken.

Er zweven ruim honderd miljoen stukjes ruimteafval rond, die gevaar kunnen opleveren voor astronauten  en satellieten. Het ruimtepuin bestaat hoofdzakelijk uit raketdelen, gereedschappen en apparatuur van oude satellieten. Veel van die objecten vliegen rond met een snelheid van 28.000 kilometer per uur. Het ruimteschip heeft ook drinkwater, levensmiddelen en batterijen aan boord boorde bemanning van het ISS-ruimtestation en moet dinsdag aan het ISS worden gekoppeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>