‘Vallende sterren’: donderdagochtend 17 november hoogtepunt Leonidenzwerm

Halverwege november trekt ieder jaar de Leoniden  meteorenzwerm voorbij. Het hoogtepunt is donderdag 17 november: rond 07.00 uur staat de radiant van de zwerm (het punt waar de meteoren vandaan lijken te komen) op het hoogste punt aan de hemel. Onder ideale omstandigheden zijn dan zo’n 13 ‘vallende sterren’  per uur te zien. Rond 07.30 uur gaat het schemeren en p, 08.04 uur komt de zon op. Het is net Supermaan geweest, dus de maan is dit jaar een stoorzender, áls er al meteoren te zien zijn, want het weer zit ook niet mee.

De vallende sterren zijn niet alleen op, maar rondom 17 november te zien. De Leoniden zijn afkomstig van komeet Temple-Tuttle, die in het verleden stofslierten de ruimte inblies.  Stofdeeltjes dringen met hoge snelheid de dampkring binnen en laten op ongeveer 100 kilometer een lichtspoor achter als ze verbranden. De Leoniden ontlenen hun naam aan sterrenbeeld Leo (Leeuw), omdat de meteoren uit de kop van dit sterrenbeeld lijken te komen.  Ieder jaar beweegt de aarde zich rond 17 november door dit stofspoor dat al uit 1466 dateert. Vanaf de aarde zijn dan – als wolken het zicht niet belemmeren – streepjes aan de nachtelijke hemel te zien: in de volksmond ‘vallende sterren’, wie er één ziet, mag een wens doen. Misschien een tip voor Sinterklaas?

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>