Parijs: waterpeil Seine sinds een eeuw niet zo hoog

Het waterpeil van de Seine in Parijs als gevolg van de zware regenval is in een eeuw tijd niet zo hoog geweest: vanmiddag naar verwachting 6.20 meter. In 1910 stond het peil op 8,5 meter, maar dat record wordt dit keer niet verwacht. De rivier is buiten zijn oevers getreden. Wegen en spoorwegen langs de Seine zijn afgesloten en een metrolijn is stilgelegd. Het Louvre en Musée d’Orsay nemen maatregelen. Het Louvre is voor het publiek gesloten en kunstwerken worden vanuit de kelders op een hogere verdieping gestald.

Er is geen risico dat de kelders vollopen, maar kunstschatten dreigen vochtig te worden. Musée d’Orsay, dat een stukje verderop langs de Seine staat, blijft vandaag ook gesloten om een eventuele verhuizing van kust uit de kelders voor te bereiden. De grootste wateroverlast is circa 80 kilometer ten zuiden van Parijs. In dit gebied zijn twee doden gevallen. Inwoners van Nemours en andere plaatsen zijn geëvacueerd. President Hollande heeft de noodtoestand uitgeroepen voor delen van het land die het zwaarst zijn getroffen door de wateroverlast. Ook België en Duitsland kampen met wateroverlast door de hevige regenval.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>