Koude ‘blob’ in Atlantische Oceaan raadsel voor wetenschappers

Terwijl een groot deel van de wereld 2015 als het warmste jaar sinds een eeuw beleefde, is er in de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland en IJsland iets heel anders gaande. Daar werden dit jaar tussen januari en augustus de koudste watertemperaturen sinds mensenheugenis gemeten. Deze extreem koude ‘Atlantic blob‘ doet wetenschappers achter de oren krabben: het kan een voorteken zijn er hier iets mis dreigt te gaan.

Wetenschappers denken dat het smeltende ijs op Groenland een rol speelt. De enorme ijskap smelt in snel tempo en dumpt grote hoeveelheden koud zoetwater in zee. De Golfstroom kan van invloed zijn: volgens recente metingen cirkelt het zeewater in de Atlantische Oceaan de afgelopen eeuw 15 tot 20 procent minder snel rond. Warm water stroomt van de evenaar naar het noorden, wat in Noordwest-Europa voor een aangenaam gematigd klimaat zorgt. In het noorden zinkt koud zoutwater naar de diepte en stroomt van de noordpool naar het zuiden.

De enorme hoeveelheid zoet smeltwater van de Groenlandse ijskap kan de dichtheid van zout koud water aan de oppervlakte verkleinen, waardoor het koude water niet meer naar beneden zakt. Het scenario werd gebruikt in de film ‘The Day After Tomorrow’ (trailer: klik hier), al is het met de opwarming van de aarde onwaarschijnlijk dat de Golfstroom er in één klap mee ophoudt, zoals in de film. Niet alle wetenschappers liggen op één lijn, want meten van watercirculatie gebeurt pas sinds tien jaar en er zouden andere factoren mee kunnen spelen, zoals luchtdruk en wind vlak boven het wateroppervlak. Ze spreken dan ook liever niet van een shutdown van de Golfstroom, zoals in de film, maar van een mogelijke slowdown.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>