Tornado zaait dood en verderf in VS

Zondagavond zijn bijna negentig mensen omgekomen door een tornado die de plaats Joplin in de Amerikaanse staat Missouri min of meer van de kaart veegde. Volgens een woordvoerder van de lokale brandweer kan het dodental nog oplopen: ‘Ik verwacht dat er nog mensen vastzitten in ingestorte gebouwen’, zei hij tegen CNN. Honderden mensen raakten gewond. Woonhuizen, kerken en een ziekenhuis liep grote schade op. Mensen raakten bekneld onder het puin in hun huis of in vernielde auto’s.

 

In totaal werden zondag 47 tornado’s geteld in zeven staten, waarvan die in Joplin de dodelijkste was. Een paar weken geleden gingen tornado’s tekeer in het zuiden van de Verenigde Staten en kostten ruim 350 mensen het leven. De tornado verraste de inwoners van Joplin volkomen, zoals vaak bij dit soort noodweer. Weerkundigen kunnen uren of dagen tevoren voorspellen in welk gebied tornado’s in aantocht zijn, maar de exacte plekken en tijdstippen kunnen zij niet geven. Dit jaar stevent af op een recordjaar wat het aantal tornado’s betreft.

 

Het woord ‘tornado’ (in het Nederlands: wervelwind) is een combinatie van de Spaanse woorden ‘tronado’ (onweersbui) en ‘tornar’ (draaien). Het is een zware windhoos, een snel draaiende kolom lucht, die als een soort trechter uit de buienwolken naar beneden lijkt te komen. Per jaar komen er in de VS zo’n duizend tornado’s voor, vooral in de lente en in het midden van het land. De strook van het noorden van Texas tot het grensgebied van South Dakota en Minnesota wordt daarom ook wel ‘Tornado Alley‘ genoemd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>