Feest met rouwrand in Egypte

Nadat de Egyptische president Morsi woensdagavond was afgezet, barstte in Egypte een groot volksfeest los. Tegenstanders die de afgelopen dagen met miljoenen de straat opgingen, vierden op en rond het Tahirplein in de hoofdstad Caïro tot diep in de nacht feest, met veel vuurwerk. Maar het was een feest met een rouwrand. Na de coup van het leger bestaat de vrees voor clashes tussen aanhangers en opposanten van van Morsi. De afgelopen nacht zijn zeker veertien mensen omgekomen en tientallen mensen gewond geraakt bij gevechten tussen voor- en tegenstanders.

In de noordelijke kustplaats Marsa Matrouh vielen acht doden, in Alexandrië drie en in Minya ook drie, onder wie twee politieagenten. Ook in Caïro zijn gewonden gevallen. Onbekenden zouden hebben geschoten op deelnemers aan een pro-Morsi demonstratie en er zouden brandbommen zijn gegooid. Het Egyptische leger legde blokkades om pro-Morsi demonstraties. Vooraanstaande leden van de Moslimbroederschap – de beweging van Morsi – zijn gearresteerd. Ook de president zelf zit vast, maar het is niet duidelijk waar. In Caïro heeft het leger strategische posities ingenomen bij gebouwen en bij een plein met Morsi-aanhangers. Vijf tv-zenders van de Moslimbroederschap zijn uit de lucht gehaald en ook een station van al-Jazeera, nadat de zender beelden van een pro-Morsi demonstratie wilde uitzenden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>