Excuses Catherine Deneuve aan slachtoffers seksueel geweld

@Erik Feenstra

Catherine Deneuve heeft haar excuses aangeboden aan alle slachtoffers van seksueel geweld die zich door haar manifest gekwetst voelden. Vorige week werd in Le Monde een manifest gepubliceerd dat door de Franse actrice en honderd Françaises uit de wereld van cultuur en wetenschap werd gesteund. Zij vonden dat de #MeToo-beweging was doorgeschoten.

Der vrouwen vonden dat er soms sprake was van een heksenjacht en dat mannen het recht en de vrijheid moesten hebben m te flirten. Critici verweten hen dat ze seksueel wangedrag goedpraten. In een ingezonden brief in Le Libération zegt Deneuve dat ‘nergens in de tekst staat dat seksuele agressie goed is. Anders had ik hem nooit ondertekend.’ Ze blijft bang voor censuur, bang dat werken van grootmeesters als Da Vinci, Gauguin en Egon Schiele uit de musea zullen verdwijnen.

In 1971 was Deneuve al een van de 343 ondertekenaars van een controversiële oproep, geschreven door Simone de Beauvoir,  om abortus in Frankrijk te legaliseren. Ze distantieert zich van alle behoudende types doe haar steunbetuiging misbruiken voor hun eigen politieke agenda en zegt alleen haar excuses aan te bieden aan alle slachtoffers die zich gekwetst voelen door het stuk in Le Monde.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>