Trump, Poetin en consorten: George Orwell’s 1984 actueler dan ooit

Met de komst van Donald Trump in het Witte Huis is 1984 van George Orwell actueler dan ooit (movietrailer: klik hier). Tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef de Britse auteur ‘Animal Farm‘, waarin Stalin en consorten worden afgeschilderd als varkens, onder het motto ‘alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere’. Aanvankelijk wilden uitgevers zich niet branden aan de satirische dierenfabel: Rusland was immers een geallieerde bondgenoot in de strijd tegen Hitler.

Zie ook: Serie TRUMPGEROFFEL

‘De bereidheid om Rusland te kritiseren is een test voor de intellectuele eerlijkheid’, reageerde Orwell in 1944. Het boek verscheen het jaar erop. In 1949 kwam ’1984′ uit, waarmee Orwell wereldberoemd werd. Hij schetste een inktzwarte toekomst, waarin de totalitaire staat schaamteloos met de waarheid omspringt. Het Ministerie van Waarheid verbuigt het nieuws zo dat het altijd overeenkomt met wat de heersers roepen en vervalsen daarvoor zelfs de geschiedenis. Winston Smith, de hoofdpersoon uit het boek, heeft als taak archiefstukken te herschrijven. Historische documenten worden categorisch ‘up to date‘ gebracht, om in lijn te blijven met de grillen en nukken van het heersende regime.

Het nieuws werd ‘hertaald’ tot Newspeak en het denken van de partijleden tot Doublethink, om tegenstrijdige opvattingen tegelijkertijd voor waar én onwaar te houden. De parallellen met Team Trump zijn zonneklaar, dat de waarheid tot 140 tekens comprimeert en tweets verspreidt met leuzen als ‘fake nieuws‘ en ‘totaal van de pot gerukt’. Trump en zijn persvoorlichter lagen zondag met de media in de clinch over iets onbenulligs: hoeveel publiek er op de inauguratie was afgekomen. Trump sprak van ‘de grootste opkomst ooit’, 1 tot 1,5 miljoen mensen, maar luchtfoto’s lieten heel wat anders zien: een mannetje of 250.000.

Die foto’s zouden ‘gefotoshopt’ zijn, was het weerwoord van de nieuwe machthebber, en toen de media voet bij stuk hield, toverde Team Trump een nieuw konijn uit de hoed: er was sprake van ‘alternatieve feiten‘. Het doet verdacht veel denken aan Orwells’ Newspeak en Doublethink. Het is nog te vroeg om zijn term ‘Big Brother Is Watching You‘ uit de mottenballen te halen, het hoofdthema van ’1984′, maar we zijn gewaarschuwd …! Hoogste tijd om Orwell’s ‘1984′ te herlezen!

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Trump, Poetin en consorten: George Orwell’s 1984 actueler dan ooit

  1. Johan de lil

    ik geef m n paar maanden , dan gaat deze nar dezelfde kant uit als JFK, die trouwens wel een zeer goede was

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>