El Niño mogelijk oorzaak cholera-uitbraak Zuid-Amerika

Bij iedere El Niño krijgt Zuid-Amerika te maken met een uitbraak van maag- en darminfecties. Onderzoekers denken dat de Vibro-bacterie, die cholera veroorzaakt, tijdens El Niño meelift in de warme zeestroom uit Azië. Ze onderzochten de uitbraak van maag- en darminfecties in onder meer Peru en publiceerden hun bevindingen in het vakblad Nature Microbiology.

In 1991, 1992 en 1997 waren grote uitbraken van cholera in kuststeden in Zuid-Amerika, met een miljoen zieken en tienduizend doden tot gevolg. In die jaren was El Niño zeer sterk. Tijdens dit weerfenomeen warmt het relatief koele zeewater van de Grote Oceaan op, waardoor het water in het oostelijk deel van deze oceaan veel warmer is dan normaal. Dat kan veel invloed hebben op het klimaat in grote delen van de wereld. El Niño (het kerstkind, omdat het in de regel rond kerst het sterkst is) komt onregelmatig voor: eens in de drie tot zeven jaar. Omdat El Niño dit jaar sterker dan anders is, is het zeewater nog warmer: wetenschappers waarschuwen daarom dat Zuid-Amerika extra alert moet zijn op de uitbraak van bijvoorbeeld cholera.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>