Geen twijfel meer: zika veroorzaakt hersenaandoeningen bij ongeboren baby’s

Het Amerikaanse volksgezondheidsinstituut CDC twijfelt er niet meer aan: het zika-virus kan leiden tot ernstige hersenafwijkingen bij nog ongeboren baby’s, zoals microcefalie. Dat meldt het CDC na wetenschappelijke analyse van alle beschikbare onderzoeken. De wereldgezondheidsorganisatie WHO had eerder dit jaar ook al duidelijke aanwijzingen die in diezelfde richting wijzen.

Bij microcefalie is het centrale zenuwstelsel aangetast en blijft de schedel van de baby te klein, met ontwikkelingsstoornissen tot gevolg. Het zika-virus wordt verspreid door een mug en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Voor de meeste andere mensen is er minder gevaar en leidt het virus vaak tot griepverschijnselen die meestal vanzelf overgaan. Het virus kan ook via seks worden overgebracht.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>