Vrijgegeven JFK-documenten: geen schokkende onthullingen

De 2800 documenten die vannacht zijn vrijgegeven over de moord op John F. Kennedy in november 1963 bevatten geen schokkende onthullingen. Niet alle documenten zijn openbaar gemaakt. President Trump besloot 300 documenten vanwege de nationale veiligheid voorlopig geheim te houden. Toch hebben Amerikaanse media tot nu toe al wel een aantal opvallende vondsten gedaan. Zo vreesde het Kremlin dat de moord het gevolg was van een samenzwering en was Moskou bang voor de gevolgen van Kennedy’s dood.

Dat ontdekte de FBI met behulp van bronnen bij de Russische geheime dienst uit die tijd, de KGB. De dienst vermoedde dat Kennedy’s opvolger, Lyndon B. Johnson, verantwoordelijk was voor de moord, of dat er vanuit rechtse hoek een coup was gepland. Op de avond voor hij werd doodgeschoten, ontving de toenmalig FBI-chef een doodsbedreiging aan het adres van Lee Harvey Oswald. Een dag later werd hij doodgeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby; het was live op tv te zien.

De 24-jarige Oswald heeft nooit een bekentenis afgelegd dat hij Kennedy had vermoord. De Amerikaanse autoriteiten hebbe naltijd volgehouden dat hij alleen handelde. De net geopenbaarde documenten brengen daar geen verandering in. Er zijn tal van complottheorieën over de moord. Het zou een wraakactie zijn geweest coor de moord op de Zuid-Vietnamese president Diem, enkele weken eerder. De CIA zou maffialeden hebben gerecruteerd om de Cubaanse leider Fidel Castro te vermoorden. De moordenaar van Oswald, Ruby, zou banden hebben gehad met de onderwereld van Chicago. Oswald zou twee maanden voor de aanslag bij de Russische ambassade in Mexico zijn geweest

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>