Frankrijk viert nationale feestdag: Quattorze Juillet

Donderdag 14 juli is het de nationale feestdag van Frankrijk: le quatorze juillet, ook wel ‘Bastille Dag’ genoemd. Op  14 juli 1789 werd de Bastille in Parijs bestormd: het begin van de Franse revolutie. In 1880 werd dit de nationale feestdag. De hele dag zijn er in heel Frankrijk allerlei uiteenlopende activiteiten. Hoogtepunt is de militaire parade op de Champs-Elysée in Parijs.

De nieuwe Franse president Macron nam de parade af van militairen, voertuigen, vliegtuigen en parachutisten, in aanwezigheid van zijn Amerikaanse collega president Trump. Aan de parade namen ook Amerikaanse militairen deel. De dag wordt op veel plekken in het land gevierd en afgesloten met vuurwerk. En de Tour de France hoopt natuurlijk dat een landgenoot de etappe van die dag wint.  De organisatie stippelt voor deze dag altijd iets speciaal uit, dit jaar ‘een opvallend korte (dertiende) etappe met drie steile cols’ tussen Saint Girons en Foix. In ons land staat het Jekerkwartier in Maastricht - dat grenst aan de Franse taalgrens van België – in de regel in het teken van de Franse feestdag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>