Oekraïne wil muur op grens met Rusland

@Erik Feenstra

In Berlijn werd hij bijna 25 jaar geleden omver gehaald, de muur. Nu wil Oekraïne er één bouwen op de grens met Rusland. Dat zei premier Jatsenjoek aan de vooravond van de NAVO-top in Wales. Het is nog niet duidelijk op welk deel van de grens de muur moet komen. De constructie moet een fysieke grens trekken op de lange grens tussen beide landen, die niet goed bewaakt is. Daardoor kunnen de Russen makkelijk strijders en wapens naar Oekraïne sturen, aldus de regering in Kiev.

De muur moet het land beschermen tegen de Russische agressie. De premier noemde Rusland in zijn toespraak een ‘terroristische staat’ dier op oorlog uit is. De Oekraïense miljardair Ihor Kolomoiski zei enkele maanden geleden 100 miljoen euro aan de muur bij te willen dragen. De muur moet twee meter hoog en 30 centimeter dik worden en worden beveiligd met mijnenvelden, loopgraven en elektronische alarmen. Verder wil Oekraïne toetreden tot de NAVO, iets dat op dit moment ‘zeker niet aan de orde is’, zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, al zette NAVO-chef Rasmussen vorige week de deur alvast op een kier, toen hij zei dat het Oekraïne ‘vrij staat om te solliciteren naar het NAVO-lidmaatschap’.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>