Nationale feestdag België: vrijdag 21 juli

Vrijdag 21 juli viert België haar nationale feestdag: de ‘bevrijding’ van Nederland. Op 21 juli 1831 legde Leopold I als eerste koning der Belgen de eed af op de Belgische grondwet. Nederland en België vormden een eenheid sinds de val van Napoleon, maar in 1830 kwamen de zuiderburen daartegen in opstand. Sinds 1831 is het de nationale feestdag in het door meerdere talen gespleten land.

Op deze dag neemt de Belgische koninklijke familie het traditionele burgerlijk en militair defilé af voor het paleis in Brussel, samen met politici, ambassadeurs en andere VIP’s. Voor de Belgen zelf zijn er traditiegetrouw grote feesten, waar tienduizenden mensen naar toe gaan. De jaarlijkse Gentse Feesten, waar ook veel Nederlanders naar toe gaan, duren tot en met zondag 23 juli.

Steenkool en ijzererts brachten in de 19e eeuw veel welvaart in België, vooral in het Waalse deel en het kwam de Belgen niet slecht uit om zich op 21 juli 1831 onafhankelijk te verklaren van het toen straatarme Nederland. Het land is opgedeeld in een Nederlandstalig Vlaams, een Franstalig Waals en een Duitstalig deel. Een klein stukje grondgebied in het oosten van het land, met nog geen 70.000 inwoners, spreekt Duits: daar kijken ze al jaren meewarig naar het gebekvecht tussen de twee grote kemphanen. Tegenwoordig heeft Vlaanderen een hoger welvaartspeil dan Wallonië, dat kampt met veel verouderde en gesloten mijnen en fabrieken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>