Schuldencrisis niet gebaat bij seksaffaire IMF topman

Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) houdt zich deze dagen bezig met Griekenland, Portugal, Ierland en de rest van Europa, omdat een schuldencrisis het hele continent in de tang houdt. Maar de arrestatie van de baas van het IMF, de Franse politicus Dominique Strauss-Kahn, gooit roet in het eten. Een kamermeisje in New York heeft hem ervan beschuldigd dat hij haar op zijn hotelkamer tot orale seks zou hebben gedwongen. Vandaag wordt hij na een DNA test voorgeleid bij de rechter.

 

In Frankrijk is het nieuws ingeslagen als een bom. De socialist geldt als belangrijke rivaal van de zittende president Sarkozy. Zijn vrouw en partij denken dat Strauss-Kahn ‘erin is geluisd’. Hij heeft in Frankrijk met als bijnaam ‘de versierder’ al langer een reputatie op het gebied van vrouwen. Nu dreigt ook  een Franse schrijfster aangifte te doen van aanranding. Dat zou jaren geleden zijn gebeurd, toen zij de oud-minister wilde interviewen. De zaak kwam in 2007 in de publiciteit, maar van een aangifte kwam het niet.

 

De afwezigheid van een leider kan fatale gevolgen hebben. Zo overleed de baas van de Fed (de Amerikaanse Centrale Bank), Benjamin Strong, vlak voor de beurskrach van 1929. Economen meenden later dat zijn overlijden de oorzaak van de Grote Depressie was: de Fed nam na de krach beslissingen waardoor veel banken failliet gingen. Mensen haalden massaal hun spaargeld weg en de economie viel stil. Gisteren had Strauss-Kahn een overleg hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over een nieuw reddingsplan voor Griekenland. Vanaf vandaag praten de ministers van Financiën van de EU-lidstaten over de crisis. De financiële markten zijn onrustig over de crisis: ‘Als die rood kleuren, is dat een gebrek aan vertrouwen. Dit komt daar nog bovenop: dat is niet goed voor de markt’, aldus een financieel analist.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>