Ruimtesonde Cassini begint ‘zelfmoordmissie’ naar planeet Saturnus

De Amerikaanse ruimtesonde Cassini is vanmorgen begonnen aan een ‘zelfmoordmissie’ naar de planeet Saturnus: een serie van vijf duikvluchten in de atmosfeer van de planeet, die de sonde uiteindelijk fataal zullen worden. Cassini doet sinds 2004 onderzoek naar Saturnus en zijn manen. Nu de brandstof opraakt, laat ruimtevaartorganisatie NASA de sonde nog snel een aantal riskante experimenten uitvoeren.

Sinds april laveerde Cassini een aantal keren tussen de ringen van Saturnus door. Vanochtend om 06.22 uur zette de sonde koers naar de planeet. Het zal het wolkendek van Saturnus tot 1.630 kilometer naderen om metingen in de atmosfeer te doen. Ook zal de sonde foto’s maken van de oppervlakte van Saturnus, honderd keer gedetailleerder als tot nu toe. Op 15 september wordt Cassini recht op de planeet afgestuurd: de sonde zal dan live informatie doorsturen, tot hij door de wrijving in de atmosfeer uiteen zal vallen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>