Aarde in haar jeugd frontaal op oerplaneet Theia gebotst

De aarde is in haar begintijd frontaal op de oerplaneet Theia gebost. Dat moet ongeveer 4,5 miljard jaar geleden zijn gebeurd, toen de aarde ‘nog maar pas’ 100 miljoen jaar oud was. Het was al langer bekend dat er een botsing moet zijn geweest, maar het was nog niet duidelijk hoe de botsing in zijn werking moet zijn gegaan en wat de gevolgen waren. Bij de botsing spatte de planeet Theia uiteen.

Uit de brokstukken ontstond de maan, maar restanten werden ook door de aarde opgezogen. ’De aarde bevat dus nog resten van de oerplaneet die zo groot als Mars moet zijn geweest’, concluderen onderzoekers van de universiteit van Californië. Zij keken naar de chemische ‘vingerafdruk’ van zeven stenen die astronauten van de maan mee terug namen en vergeleken die met zes vulkanische stenen uit het binnenste van de aarde. Qua chemische samenstelling waren ze gelijk aan elkaar, dus moeten ze dezelfde afkomst hebben.

De botsing tussen de aarde en Theia moet frontaal zijn geweest, waarbij het gesteente van beide planeten zich met elkaar moet hebben vermengd, aldus de onderzoekers. Dat zou verklaren waarom de onderzochte gesteentes van de aarde en de maan chemisch niet van elkaar verschillen. Tot nu toe werd gedacht dat Theia langs de aarde scheerde en daarbij in stukken zou zijn gescheurd. Die zouden in een baan om de aarde zijn gekomen en zouden uiteindelijk de maan hebben gevormd. In dat geval hadden de stenen van de maan moeten verschillen met die op aarde, omdat ze een andere afkomst hadden.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Aarde in haar jeugd frontaal op oerplaneet Theia gebotst

  1. Ad Roest

    Dit is één van de mogelijke uitleggen van deze botsing. Het is anders gegaan. De net ontdekte 9de planeet, veel groter dan de aarde, botste tegen de oorspronkelijke aarde. Die botsplek is nu de Stille Oceaan. Door die botsing brak de aardkorst aan de andere kant en spuwde een hoeveelheid van de vloeibare massa uit het binnenste van de aarde naar buiten. Die massa vormde de maan. De aarde kreeg door die botsing een zetje en kwam in een baan dichter bij de zon. Sindsdien is de passage van de 9de planeet de oorzaak van rampen op aarde. De aardlagen zijn het keiharde bewijs voor deze passages.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>