Diepste onderwaterbronnen in Grote Oceaan ontdekt voor kust Mexico

In de Grote Oceaan zijn de diepste onderwaterbronnen in deze wereldzee ontdekt: over een gebied dat 400 meter beslaat, met zeker drie heuvels waaruit water en olieachtige vloeistoffen omhoog spuiten. De ‘oceaan-schoorstenen’ liggen op 3,8 kilometer diepte, 150 kilometer voor de kust van de Mexicaanse stad La Paz. De diepste oceaanschoorstenen ter wereld (4.968 meter) liggen in de Kaaiman-trog in de Caribische Zee.

De bronnen in de Grote Oceaan werden bij toeval ontdekt door een onbemande onderzeeër die de zeebodem in kaart brengt. Na de ontdekking stuurden de onderzoekers er een onderwaterrobot op af: een voertuig dat videobeelden maakte, stukjes rots verzamelde en watermonsters op de zeebodem nam. Daaruit blijkt dat de schoorstenen oprijzen uit een modderig gebied. Het water dat omhoog spuit, bevat veel koolstof en trekt daardoor waarschijnlijk specifieke dieren aan, zoals krabben en borstelwormen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>