Ode aan uitvinder van de computer Alan Turing

Vandaag eert zoekmachine Google de 100e geboortedag van de Brit Alan Turing, uitvinder van de computerwetenschapper, wiskundegenie, oorlogsheld en martelaar. Kort na de Tweede Wereldoorlog werd hij chemisch gecastreerd, omdat hij een homoseksuele relatie had. Twee jaar na die veroordeling pleegde hij zelfmoord door een vergiftigde appel te eten. Computergigant Apple heeft als logo een appel met een hap eruit. Turing was de uitvinder van de computer, maar de appel zou volgens de logo-ontwerper en Turing’s biograaf niets met hem te maken hebben.

In de oorlog wist hij de codes van de Duitsers te kraken, wat de geallieerden hielp de oorlog te winnen. In 2009 ging de Britse premier Gordon Brown overstag toen hij 31.000 petities ontving en bood namens de Britse regering zijn excuses aan voor de behandeling die Turing moest ondergaan. De rechtbank gaf hem de keuze de gevangenis in te gaan of chemische castratie te ondergaan: behandelingen met vrouwelijke hormonen. Hij koos voor het laatste, maar pleegde in 1954 zelfmoord Brown noemde de behandeling van Turing ‘utterly unfair’: hij verdiende zo veel beter. ‘Het is niet overdreven als ik stel dat de Tweede Wereldoorlog heel anders had kunnen verlopen zonder zijn geweldige bijdrage,’ aldus Brown in een verklaring. ‘Het gebrek aan waardering was gruwelijk: hij werd onmenselijk behandeld (…) Alan en de vele duizenden andere homomannen die net als hij werden veroordeeld onder de toenmalige homofobe wetten, werden vreselijk behandeld. Miljoenen anderen leefden in angst om te worden beschuldigd.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>