Wereldvluchtelingendag: ‘wereld telde nog nooit zoveel vluchtelingen’

Maandag 20 juni in het Wereldvluchtelingendag. In 1951 nam de Verenigde Naties het Vluchtelingenverdrag aan, een nadere uitwerking van artikel 14 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM).  Daarin staat dat ieder mens ‘het recht heeft asiel te zoeken en dat te genieten’.  Het Verdrag omschrijft wie als vluchteling is te beschouwingen een welke verplichtingen staten hebben die het Verdrag hebben ondertekend.

Op 20 juni 2001 werd de eerste Wereldvluchtelingendag gehouden toen dit verdrag 50 jaar bestond. Nog nooit telde de wereld zoveel vluchtelingen als nu: meer dan 65 miljoen mensen – 1 op elke 113 wereldbewoners – heeft huis en haard moeten verlaten vanwege gewapende conflicten en vervolgingen. Dat laat vluchtelingenorganisatie UNHCR van de VN weten in een maandag verschenen rapport met cijfers uit 2015. Meer dan de helft van de vluchtelingen komt uit slechts drie landen: Syrië, Afghanistan en Somalië.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>