‘Circa 50.000 geradicaliseerden in Europa’

Er zijn circa 50.000 geradicaliseerden in Europa. Dat zegt de Europese anti-terrorismecoördinator Gilles de Kerchove in de Belgische krant De Morgen. Hij zegt niets over aantallen in Nederland, maar inlichtingendienst AIVD schat de het aantal geradicaliseerden in ons land op enkele honderden zal liggen en enkele duizenden sympathisanten. 

De Kerchove gelooft niet dat inlichtingendiensten tegenwoordig nog altijd te weinig informatie uitwisselen: ‘Het probleem ligt niet bij het verzamelen van info of het delen ervan, maar bij de analyse van de gegevens.’ Iemand die geradicaliseerd is, kan volgens hem niet helemaal worden gederadicaliseerd. ‘Iemand die zeer radicaal is, zal bij zijn ideeën blijven. Wat je op zijn minste moet proberen, is dat de persoon geen geweld gebruikt om die ideeën te verwezenlijken.’ Europese lidstaten moeten meer daarop inzetten. ‘Het gaat erom dat er geen inmenging meer van buitenaf is’, zegt hij.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>