Aanslag kerstmarkt Berlijn is ‘terroristische aanslag waarvoor Duitsland al twee jaar vreest’

De man die maandagavond met een vrachtwagen op bezoekers van een kerstmarkt in Berlijn inreed, deed dat bewust. Minister De Mazière van Binnenlandse Zaken zei er niet meer aan te twijfelen dat het om een terroristische aanslag ging. De vermoedelijke dader vluchtte toen de wagen tot stilstand kwam en werd kort daarna aangehouden. Hij is een 23 jarige Pakistaanse vluchteling die via de Balkan naar Duitsland kwam. Hij zat in een vluchtelingenopvang in Berlijn, zou drie namen hebben gebruikt en vanwege kleine vergrijpen bij de politie bekend zijn. Volgens de Mazière ontkend hij de dader te zijn.

Update: de dader bleek iemand anders te zijn en is gedood in Milaan

Het dodental van de aanslag is opgelopen naar twaalf; 48 mensen raakten gewond, van wie er nog 29 in het ziekenhuis liggen. In de cabine is een Poolse man dood aangetroffen op de bijrijdersstoel. Vermoedelijk is hij doodgeschoten, aldus de Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken. Hij denkt dat de Pool geen dader, maar slachtoffer is. Mogelijk heeft de verdachte de wagen gekaapt en de Pool gedood voor hij met de truck op de kerstmarkt inreed. De Poolse eigenaar van de eigenaar zei dat hij al uren geen contact meer had gehad met de oorspronkelijke bestuurder. De politie heeft getuigen opgeroepen video’s en foto’s van het incident te sturen en mensen gevraagd terughoudend te zijn op social media met delen van beelden en doen van uitlatingen.

In het hele land worden kerstmarkten op veiligheid gecontroleerd. Zo zijn rondom de beroemde kerstmarkt in Dresden betonblokken geplaatst. De Mazière en de ministers van Binnenlandse Zaken van alle deelstaten willen niet dat de kerstmarkten worden stilgelegd. De Mazière: ‘We mogen en zullen onze vrijheid en manier van leven niet laten afpakken.’ De kerstmarkten in Berlijn blijven dinsdag dicht uit respect voor de slachtoffers. De beveiliging van de hoofdstad is aangescherpt. Dinsdag is een dag van nationale rouw afgekondigd. In de Gedächtniskirche is een condoleanceboek geopend en om 18.00 uur is er een rouwdienst. Op de plek van de aanslag worden inmiddels bloemen gelegd.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>