Extreem geweld in Bangladesh: gevluchte vervolgde blogger krijgt filmprijs

Vrijdag 10 juni overhandigde het Humanistisch Verbond samen met de gevluchte blogger Nastiker Dharmakatha een petitie aan de ambassadeur van Bangladesh over het geweld in het land. Initiatiefnemer Dharmakatha ontvangt dinsdag 14 juni van Deutsche Welle de Bobs Award for Citizens’s journalism, een journalistieke prijs voor zijn documentaire Razor’s Edge. De film toont de penibele positie van ongelovige bloggers in Bangladesh, door extremistische moslims op een dodenlijst geplaatst. De Bob-Award is een prijs voor online activisme. Deutsche Welle (DW) is (sinds 1953) een Duitse, internationaal georiënteerde omroep en deel van ARD, bestaat uit een radiozender, een internetsite (30 talen), een televisienieuwszender en een journalistieke opleiding voor mensen uit de hele wereld. DW staat voor democratie en interculturele uitwisseling (bron: persbericht).

Dharmakatha staat op meerdere dodenlijsten. Op uitnodiging van het Humanistisch Verbond kwam hij op 8 december 2015 naar Nederland om het Freedom of Thought Report, over discriminatie en vervolging van ongelovigen wereldwijd, aan de mensenrechtenambassadeur aan te bieden. Tweede aanleiding voor zijn komst was het aanbod van Omroep Human om hulp te bieden bij de productie en eindmontage van zijn film Razor’s Edge. Vorige week kreeg hij samen met collega-blogger Saikat vrijwel direct een verblijfsvergunning voor 5 jaar, maar veel collega’s zitten in doodsangst ondergedoken. Dieptreurig over de voortdurende aanvallen op de vrijheid en diversiteit in hun land en ernstig bezorgd om bedreigde geestverwanten en activisten aldaar vragen zij vanuit Nederland aandacht voor de snelle verslechteringen in het officieel seculiere Bangladesh.

In Bangladesh gaat het geweld onverminderd voort. Sinds begin april van dit jaar zijn een student die seculiere berichten op Facebook plaatst, een LGTB redacteur, een Hindoepriester, een hoogleraar Engels, een Sufi-leider, een christelijke winkelier en afgelopen zaterdag de vrouw van een politieman die de moorden onderzoekt, doodgehakt. In 2015 zijn vijf bloggers en een uitgever van seculiere boeken doodgehakt. Het geweld werd geclaimd door diverse extremistische moslimgroepen. In Bangladesh staan sinds 2013 maar liefst 84 seculiere bloggers op een dodenlijst van deze extremisten. De meeste bloggers zijn gevlucht of ondergedoken.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>