Frankrijk: klopjacht op terroristen en handlangers

In Frankrijk is een klopjacht gaande naar mensen die betrokken waren bij de aanslagen in Parijs. Terreurgroep IS heeft de verantwoordelijkheid opgeëist, maar dat wil niet zeggen dat de groep met de voorbereiding te maken had. De terroristen werkten in drie teams: bij het stadion, in concertzaal Betaclan en de derde groep reed schietend door de stad. Zeven terroristen zijn dood: zes bliezen zichzelf op, de zevende werd door de politie doodgeschoten. Een achtste terrorist is mogelijk ontsnapt: de auto waarmee daders schietend langs terrassen reden, een Seat, is teruggevonden in Montreuil, een voorstad ten oosten van Parijs.

In de auto lagen drie kalasjnikovs. Het kan zijn dat de mogelijk voortvluchtige terrorist zijn deze auto gebruikte. Bij de Frans-Belgische grens zijn drie mannen opgepakt; het zou ook kunnen dat de auto door hen werd achtergelaten. Van één terrorist is de identiteit bekend: de 29-jarige Ismaël Omar Mostefaï. Hij was een bekende van de politie en hadt een crimineel verleden. Hij werd geboren in Frankrijk, heeft Algerijnse ouders. twee broers en twee zussen, woonde in Chartres en was zelf vader. De vader en broer en vier andere familieleden van hem zijn opgepakt.

Zaterdag werden in de Brusselse wijk Molenbeek vijf mensen opgepakt. De politie kwam ze op het spoor via de VW Polo die bij de aanslagen werd gebruikt: die was in België gehuurd en er lagen parkeerbonnen uit Molenbeek in de auto. Vlak bij het lichaam van een van de zelfmoordterroristen werd een Syrisch paspoort gevonden, volgens Griekse autoriteiten van iemand die vorige maand als vluchteling op het eiland Leros werd geregistreerd. Het is niet duidelijk of de dader de persoon in het paspoort is: het document kan vals zijn. Er is een levendige handel in (al dan niet valse) Syrische paspoorten. De Servische minister van Binnenlandse Zaken zei dat de houder van het Syrische paspoort 7 oktober door Servië reisde en een visum wilde. Als de link klopt, kan dit invloed hebben op de vluchtelingencrisis. Zaterdag werd een Egyptisch paspoort gevonden, maar volgens Egyptische media is dat niet van een van de daders, maar van een slachtoffer die zwaargewond zou zijn.

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>