Chaos en paniek in Parijs na schietpartijen en bomaanslagen

Parijs is vrijdagavond opgeschrikt door een aantal schietpartijen en explosies, bijna tegelijkertijd op meerdere plaatsen in de Franse hoofdstad. Tot nu zijn er volgens de Franse media zeker 60 doden en heel veel gewonden gevallen. Gemaskerde mannen openden het vuur op een terras, schoten zo’n honderd keer in het rond en vluchtten daarna weg. De sfeer is chaotisch en gespannen, te meer omdat de schutters nog vrij rondlopen. In de concertzaal Bataclan worden mogelijk honderd mensen gegijzeld. Ook daar zouden tientallen doden zijn gevallen. Update: de gijzeling is aan het begin van de nacht beëindigd.

Zie ook: Klopjacht op terroristen en handlangers

In de buurt van het voetbalstadion Stade de France in de voorstad Saint-Denis waren meerdere explosies, volgens de politie zelfmoordaanslagen. In het stadion werd een oefenwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gespeeld, met zo’n 80.000 toeschouwers. De wedstrijd werd door de harde knallen onderbroken, maar toch uitgespeeld. Na het laatste fluitsignaal stroomden veel toeschouwers het veld op. Rond middernacht werden de mensen naar het metrostation in de buurt begeleid. President Hollande was één van de toeschouwers, is door beveiligers weggeleid en is nu met een crisisteam bijeen op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De politie vraagt iedereen dekking te zoeken en heeft alle omliggende straten afgesloten. Alle horecazaken in de buurt van de schietpartijen worden geëvacueerd. De politie is in hoogste staat van paraatheid en zwaar bewapende militairen lopen rond in het centrum. De Franse tv-zender France 24 raadt Parijzenaars aan om binnen te blijven. Het wachten is op officiële verklaringen van onder meer de president. Het feit dat dit zo’n twee uur na de incidenten nog niet was gebeurd, was voor veel Fransen een teken aan de wand. De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ‘houdt de situatie in Parijs nauwlettend in de gaten’, zei een woordvoerder. Rond middernacht sprak president Hollande live voor de Franse televisie. Hij kondigde twee belangrijke maatregelen aan die al zijn genomen: de noodtoestand voor het hele land en het sluiten van de grenzen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>