Geen volkslied en landsvlag voor winnende judoka uit Israël

In Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, bleek deze week de scheiding van sport en politiek niet vanzelfsprekend. Op de Grand Slam judo won de Israëliër Tal Flicker goud in de klasse tot 66 kilogram. Normaal krijgt een winnaar het volkslied van zijn land te horen en wordt zijn landsvlag gehesen, maar niet voor de Israëliër.

De Emiraten zijn een van de vele Arabische landen die al sinds 70 jaar op gespannen voet staan met Israël. Flicker en zijn landgenoten mochten in Abu Dhabi niets dragen dat hun afkomst zou ‘verraden’. Hij judode dan ook onder de neutrale vlag van de IJF, waardoor de organisatie geen vlag hoefde te hijsen en bij de prijsuitreiking het nummer werd gespeeld dat verbonden in aan de Internationale Judo Federatie (IJF). De IJF had de organisatie verzocht iedere atleet gelijk te behandelen, maar dat gebeurde niet. Fliker liet zich niet uit het veld slaan en zong zijn eigen volkslied tijdens het spelen van de anthem van de IJF.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>