Bokslegende Muhammad Ali (74) overleden

Zaterdag is de Amerikaanse bokslegende Muhammad Ali overleden. Hij werd 74 jaar. Hij werd door verschillende media uitgeroepen tot de sportman van de 20e eeuw. Hij werd drie keer wereldkampioen zwaargewicht en won 56 van zijn 61 gevechten. Ali werd in 1942 geboren als Cassius Clay, maar kort na zijn eerste wereldtitel in 1964 zwoer hij zijn doopnaam – ‘deze slavennaam’, zei hij – af en veranderde als aanhanger van de Nation of islam in Muhammad Ali.

Ook na zijn bokscarrière bleef Ali een geliefde Amerikaan. Hij zette zich onder meer in voor de rechten van zwarte Amerikanen, ook toen zijn ziekte hem parten ging spelen. Hij bleek zich kritisch uitspreken over de behandeling van Zwarte Amerikanen en de oorlog in Vietnam en toen hij dienst weigerde, verloor hij zijn bokstitel en dreigde er celstraf, maar het Hooggerechtshof sprak hem vrij. Ali leed al tientallen jaren aan parkinson en lag sinds een week met ademhalingsproblemen in het ziekenhuis. Ali wordt woensdag begraven in zijn geboorteplaats Louisville.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>