Zweden: Luciafeest op dinsdag 13 december

Dinsdag 13 december vieren de Zweden een geheel eigen lichtfeest: Sankta Lucia. Op de naamdag van de vroeg-christelijke martelares Sint Lucia vindt ieder jaar het Luciafeest plaats. In Scandinavië is deze dag van oudsher het begin van de vastentijd voor kerstmis. Volgens oud gebruik maken kinderen hun ouders zingend wakker. ‘s Morgens vroeg brengt een meisje in wit gewaad met een kaars in haar handen en elektrische kaarsen op haar hoofd licht in de duisternis.

Het meisje staat bekend als ‘Lucia’ (ieder dorp kiest er één) en leidt de processie van meisjes en ‘sterrenjongens’, jongens in witte gewaden met op hun hoofd punthoeden met gouden sterren. Het lichtfeest traditie stamt uit de middeleeuwen en heeft zich vanuit Zweden naar naburige landen als Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland verspreid. In Zweden luidt het Luciafeest het begin van de kerstperiode in. De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterfeest overgenomen. Toen kwam de dertiende december overeen met midwinternacht: de kortste dag van het jaar. Door kalenderwijzigingen is de dag verschoven naar 21 december. Italië en Kroatië kennen ook de viering van de naamdag van Sint Lucia, in een andere vorm.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>