Dauwtrappen, oude traditie op Hemelvaartsdag

Op Hemelvaartsdag staan vooral in het oosten van Nederland veel mensen voor dag en dauw op om met elkaar te dauwtrappen: als vroege vogels wandelen in de natuur, al populair in de 19e eeuw. In Holland heette het ‘hemelvaren’, in Drenthe, Overijssel en Gelderland ‘dauwtreden’ of ‘dauwtrappen’. Toen stond men al  om drie uur ‘s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Dat zou zuiverend en genezend werken, omdat dauw als goddelijk verschijnsel gold.

 

In de 19e eeuw trokken veel Amsterdammers op Hemelvaartsdag in alle vroegte de stad uit met vooral zoetigheden; ze moesten wel zorgen voor 09.00 uur terug te zijn om de mis bij te wonen. In Salland, Twente en Drenthe trokken vooral jongeren midden in de nacht op de fiets de natuur in met eten en vooral ook drank. In westelijk Noord-Brabant speelde de fanfare een grote rol bij het dauwtrappen. Een harmonie of drumband begeleidde de vroege kerkgangers; nu trekken die om 07.00 uur ‘s morgens door het dorp. Andere bronnen beschrijven dauwtrappen als een typisch Meifeest, waarbij de wederopbloei van de natuur wordt gevierd. Tegenwoordig is het in het oosten nog traditie, al staan de mensen niet meer bij dag en dauw op, maar beginnen op een christelijker tijdstip aan een wandeling of fietstocht door de natuur. Veel natuurparken organiseren dauwtrappen of dauwvaren, soms met ontbijt, soms onder begeleiding van bijvoorbeeld een boswachter.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>