België in rep en roer na interview bisschop

Heel België is in rep en roer na een interview van de oud-bisschop van Brugge, Roger Vangheluwe, op de Belgische tv-zender VT4. Daar bekende hij dat hij nog een tweede neefje jarenlang heeft misbruikt, maar hij zei erbij dat het ‘niet veel voorstelde: van penetratie was geen sprake, wel van aanrakingen van de geslachtsdelen. Het was een stukje intimiteit dat tussen ons plaatsvond. Volgens mij had het niets te maken met seksualiteit.’

Vorig jaar gaf hij misbruik met een eerste neefje toe en legde daarop zijn functie neer. Het hele land is onthutst en verontwaardigd, van burgers tot kerkleiders, journalisten en politici. Zijn opvolger, bisschop Joseph de Kesel zei ‘niet te begrijpen hoe je het misbruik van kinderen kunt minimaliseren’. Het Belgische nieuwsblad De Morgen vindt Vangheluwe ‘een zieke man’ en noemt zijn uitspraken ‘misselijkmakend’. Premier Leterme had het over ‘de grens van het toelaatbare overschrijden’. Hij vindt dat de kerk haar verantwoordelijkheid moet nemen en ‘hoopt op een reactie uit Rome’.

Menigeen is onthutst dat de oud-bisschop geen enkele emotie en geen greintje spijt toonde. Hij zei zijn neefje verschillende keren een miljoen frank (ongeveer 25.000 euro) te hebben gegeven: ‘Ik wilde hem gewoon helpen om gewoon te leven. Ik was mij er ook niet bewust van dat het allemaal zo erg was.’ Daarmee maakt hij het slachtoffertje als het ware medeschuldig, vinden critici. Vorige week werd bekend dat Vangheluwe België moest verlaten en een spirituele en psychologische behandeling moet volgen: in de ogen van veel Belgen is dat helemaal geen straf, maar een beloning. Het ergert menigeen dat de feiten zijn verjaard en dat de ex-bisschop daardoor niet meer kan worden berecht.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>