Rome gunt Lombardije en Veneto meer autonomie

@Erik Feenstra

Wat Catalonië niet lukt, lijkt van een leien dakje te gaan in Italië: Rome gunt Veneto en Lombardije meer autonomie, waarvoor een grote meerderheid van de inwoners afgelopen zondag in een referendum stemde. In tegenstelling tot Catalonië werd niet gestemd over onafhankelijkheid, maar over de vraag of beide deelstaten meer te zeggen kunnen krijgen over het beheer van hun financiën, onderwijs en gezondheidszorg. 

In Lombardije was de opkomst meer dan 40 procent en stemde 95,3 procent voor, in Veneto 57 procent en stemde 98,1 procent voor. Beide regio’s zijn samen goed voor 30 procent van de totale Italiaanse economie. Veel noordelingen vinden dat er te veel belastinggeld naar het minder welvarende zuiden van het land vloeit.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>