Droom van onafhankelijk Koerdistan na referendum verder weg dan ooit

De droom van miljoenen van een onafhankelijk Koerdistan is sinds het eind september gehouden referendum verder weg dan ooit: 92 procent van de Koerden stemde voor, maar Bagdad greep in. Het Iraakse regeringsleger heeft de provincie volledig heroverd. Ook de VS, Europa en de buurlanden Iran en Turkije waren tegen, uit angst voor een instabiele regio. 

Onder dictator Saddam Hoessein werd de Koerdische minderheid zwaar vervolgd. In 1988 kwamen zeker 5000 mensen om het leven na een gifgasaanval op de Koerdische stad Halabja. De Koerdische peshmerga vochten mee in de strijd tegen terreurgroep IS en veroverden de stad Kirkuk in 2014, in een olierijk gebeid buiten de grenzen van de Koerdische autonome regio. De Koerden hoopten tenminste een deel van Kirkuk te mogen behouden, omdat ze deden wat de VS niet kwam doen: IS met grondtroepen verslaan. Washington roept zowel Bagdad als de Koerische leiders op om met elkaar rond de tafel te gaan zitten.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>