Koerden Noord-Irak houden toch referendum over onafhankelijkheid

Maandag houden de Koerden in het noorden van Irak een referendum over onafhankelijkheid van de Koerdische regio. Meer dan 5,2 miljoen mensen mogen stemmen. Op dit moment is het Koerdische gebied in Irak een autonome regio, maar veel Koerden willen onafhankelijkheid, zeker na hun actieve deelname aan de strijd tegen IS. Bagdad is tegen en noemt het referendum ongrondwettelijk.

Het Koerdische gebied strekt zich over de grens uit over Iran, Turkije en Syrië. Deze landen zijn ook tegen een referendum, net als de VS en de Verenigde Naties. Ze vrezen voor destabilisatie van de regio. De Turkse president Erdogan dreigt met militair ingrijpen. Turkije zal politieke, economische en militaire maatregelen nemen tegen Iraakse Koerden als zij verder gaan richting onafhankelijkheid. Ankara is bang dat ook Koerden in Turkije – met de grootste Koerdische gemeenschap in de regio – wakker worden geschud en ook meer zelfbestuur willen. De eerste uitslagen worden dinsdag verwacht, de definitieve uitslag volgt later deze week.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>