Eerste tekenen herstel ozonlaag

Zaterdag 16 september is het dertig jaar geleden dat het Montreal Protocol werd getekend om de ozonlaag te beschermen. Door internationale afspraken is de uitstoot van bijna alle stoffen die ozon afbreken vrijwel uitgebannen. De eerste tekenen van herstel worden voorzichtig zichtbaar. Naar verwachting is de ozon rond het midden van deze eeuw grotendeels hersteld.

Het ozongat boven de zuidpool zal dan naar verwachting een stuk minder groot en diep zijn. Zonder de maatregelen die dertig jaar geleden werden afgesproken. zou de zonkracht – de maat voor de schadelijke UV-straling van de zon – een stuk hoger zijn geweest dan in de jaren tachtig. Blootstelling van de huid aan UV-straling is de voornaamste oorzaak voor het ontstaan van huidkanker. Het Montreal Protocol uit 1987 legde vast dat de productie en het gebruik van ozonafbrekende stoffen zoveel mogelijk te verminderen en daardoor de ozonlaag te beschermen. In 1994 werd de Wereld Ozondag ingevoerd, om aandacht te vragen voor de ozonlaag.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>