AfD-lijsttrekker vanwege uitspraken onder vuur

De ultrarechtse lusttrekker van de Duitse AfD, Alexander Gauland, ligt onder vuur: gisteren doken beelden op van een partijbijeenkomst op 2 september in Thüringen. Daarop zei zei dat Duitsland ‘het recht heeft om trots te zijn op de prestaties van Duitse militairen in de Tweede Wereldoorlog.’ Geen ander volk heeft het verleden zo verwerkt als Duitsers, vindt hij. 

Twaalf jaar nazi-verleden ‘kunnen ons nu niet meer nagedragen worden. Dat heeft met onze identiteit niets meer van doen. Wij hebben niet alleen het recht om ons land terug te krijgen, maar ook onze identiteit.’ Zijn toespraak bezorgde hem een langdurig applaus, waarbij het publiek ‘Gauland, Gauland’ scandeerde.

Gauland werd na een machtsstrijd binnen de AfD een van de twee lijsttrekkers waarmee de rechts-populistische partij de verkiezingen ingaat. Zijn mede-lijsttrekker Alice Weidel zou het in ee ne-mail hebben gehad over ‘cultuurvreemde’ volken waarmee Duitsland overspoeld wordt. In de laatste polls staat de AfD met 12 procent op de derde plaats, achter de CDU en de SPD.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>